seværdigheder i warszawa

Warszawa er ud over at være Polens største by og hovedstad et spændende sted at besøge. Byen har, selvom den stort set blev jævnet under Anden Verdenskrig, en fantastisk historie, som det er svært at ikke blive fascineret af. Og så har den gennemgået en fantastisk udvikling fra at være grå og trist til at være levende og fyldt med farver.

Denne guide til Warszawas Seværdigheder er blevet til i samarbejde med Rejsekris.dk

Polens hovedstad

Polen er et af de største lande i Europa, og spiller måske ikke den rolle størrelsen berettiger til. Hovedstaden Warszawa har omkring 1,8 millioner indbyggere, og er også landets største by og den 18. største by i Europa. Warszawa har været hovedstaden i Polen siden 1598, hvor den erstattede Kraków. Warszawa blev næsten totalt ødelagt under Anden Verdenskrig, og har dermed meget få gamle bygninger.
Men alligevel har Warszawa rigtig mange spændende steder, man bør besøge. I det kommende beskrives en række af de største seværdigheder i Polens hovedstad.

Den genopbyggede by

Kun omkring 15 % af Warszawas bygninger blev ikke ødelagt under Anden Verdenskrig. Alligevel indeholder Polens hovedstad en gammel renæssance bydel med navnet Stare Miasto. Der er tale om primært genopbygget bygninger, og du skal tage en gåtur rundt i området, hvis du er i Warszawa. Den gamle by består af små brostensbelagte gader, fascinerende springvand og der er bare god stemning. Specielt omkring markedspladsen står bygningerne ekstremt smukt, og området er også en del af Unescos verdensarvsliste

Den gamle arbejderbydel Praga

I rigtig mange europæiske storbyer er gamle arbejderkvarterer blevet hippe og hyggelige kvarterer med spændende og hyggelige butikker, restauranter og caféer. I Warszawa har bydelen Praga den rolle. Den gamle arbejderbydel Praga

Braga findes på den side af floden Vistula i forhold til selv centrum af Warszawa. Braga er ikke en del af den officielle del af centrum. Bydelen undgik de helt store ødelæggelser under Anden Verdenskrig, og man kan virkelig mærke historiens vingesus i bydelen. Men den kreative klasse er rykket ind og forvandlet byen til et sted med smarte spisesteder, undergrundscaféer og gallerier og rigtig meget andet kultur.

Det royale slot

Et meget markant vartegn i Warszawa er slottet Zamek Królewski. Slottet er bygget i 1619, og  var tidligere stedet for de polske monarker og kejsere. Slottet er blev ødelagt flere gang i historien, men er altid blevet genopbygget, og er nu et sted der tiltrækker mange turister. Det er en oplevelse at sin indretningen og de udstillinger, der er på slottet.

Łazienki-parken

Når du har brug for en pause for det hektiske liv i selve Warszawa er det oplagt at tage til Łazienki-parken.

I parken kan du nyde freden, smukke springvand, spændende skulpturer og bare generelt den smut anlagte have.I sommermåneden er der ofte koncerter, der ofte er en stor oplevelse. Og så er det bare at opleve det smukke Pałac Na Wyspie, beliggende på en ø i parkens store sø.

Kulturpaladset

Kulturpaladset i Warszawa er en af de mest genkendelige bygninger i den polske hovedstad. Den enorme bygning er fra 1950’erne som en gave fra Sovjetunions leder Joseph Stalin. Noget der stadig splitter følelserne om bygningen. Desuden skiller bygningen sig meget ud i forhold til omgivelserne. Som turist i Warszawa er især udsigten fra toppen af bygningen noget, du skal opleve.

Vodka-museet

For mange er Vodka noget af de første de tænker på, når de tænker på Polen. Derfor er det oplagt som besøgende i Warszawa, at besøge Vodka-museet. Det findes, naturligvis, i bydelen Praga. Det er et gammelt vodka-destelleri der er ombygget til museum. Der findes på stedet blandt andet en interaktiv udstilling om vodka-produktion gennem tiderne. Og så kan du bare generelt få mere viden om ingredienser og smagssammensætning ved vodka.

Pawiak-fængslet

Pawiak-fængslet blev oprindeligt bygget færdigt i 1835. Men det er mest kendt for at være en del af det tyske koncentrationslejre under Anden Verdenskrig. Det er ved et besøg i fængslet muligt at få et indblik hvordan fangerne havde det under krigen. Det er ikke rart, men meget lærerigt at besøge Pawiak-fængslet.