Robert Lewandowski

Det er umuligt at være fodboldfan uden at vide, hvem Lewandowski er. Angrebsspilleren fra Polen, der i mere end 8 sæsoner har spillet for Bayern München, er et fantom indenfor fodbold.

Faktisk er det næsten lige så svært ikke også at beundre Lewandowski som fodboldspiller, som det er ikke at kende til ham. Målene, trofæerne og spillestilen taler for sig selv. At han så også er en filantrop og ejer en skøn personlighed, sætter kun yderligere glasur på kagen.

Født ind i sportens verden

Det stod ikke skrevet i kortene hjemme i Polen, at Lewandowski skulle vokse op og blive fodboldspiller. Men det var meget nærliggende, at han skulle blive sportsmand.

For Roberts far var nemlig polsk judo mester. Roberts mor var på det polske volleyballhold. Senere blev også søsteren volleyballspiller. Og nu har Roberts kone, Anna Lewandowska, vundet bronze ved VM i karate.

Robert Lewandowski er altså ikke kun nu svøbt ind i en konkurrencepræget sportstilværelse, hvor alle omkring ham er topatleter. Sådan har det altid været.

Modsat resten af familien og valgte Robert Lewandowski dog fodbolden – og hvilket held. Han startede sin professionelle karriere i Delta Warszawa, som ikke er nogen imponerende klub.

Den unge Lewandowski blev ikke opdaget af en storklub i England, Tyskland eller Spanien, som vi kender det fra Messi, Ronaldo eller andre. I stedet blomstrede det store talent mere stille og roligt.

Fra Polen til den store tyske nabo

I sin blomstring fik Borussia Dortmund så øje på den 21-22-årige polske, unge mand. De tilbyder ham en kontrakt og væk er han til nabolandet.

Dortmund havde i 10-11 og 11-12 sæsonerne to af de bedste sæsoner nogensinde, hvad den unge Lewandowski var stor del af. De vandt bundesligaen, hvad ingen havde forventet. Året efter vandt de den igen. I 12-13 generobrer Bayern München så magten i Bundesligaen og sender den unge klub ned på andenpladsen. Til gengæld kommer Dortmund hele vejen til semifinalen i Champions League. Det er efter en 11-12-sæson, hvor de røg ud af Champions League som det dårligste hold i deres gruppe.

I semifinalen 12-13 møder Dortmund Real Madrid. Hvis man ikke kendte til Dortmund og Lewandowski på forhånd, så fik man banket sine øjne op nu. Lewandowski leverede nemlig den potentielt bedste spillerpræstation i en Champions League-kamp nogensinde.

I den første af de to semifinalekampe scorer Lewandowski 4 mål mod verdens bedste fodboldklub. Desværre taber Dortmund den anden kamp og længere kommer Lewandowski aldrig med Dortmund i Champions League. Året efter taber Dortmund og Lewandowski på ny til de mægtige Real Madrid.

Verdens bedste fodboldspiller?

Måske var det nederlagene eller måske en skør ledelse i hvert fald ender Lewandowski med at rejse fra sin tyske klub. Han skifter den ud med den største klub i Tyskland – Bayern München.

Her kunne han regere i spidsen af den tyske klubs angreb, hvor han har scoret hele 222 mål. Han vandt endelig Champions League med Bayern München. Han har vundet adskillige tyske mesterskaber. Han vandt 2021 ballon d’Or som bedste angriber og blev nummer to efter Messi til året bedste spiller.

Havde Polen klaret sig en tand bedre i EM, var han sikkert blevet vinderen. Havde Ballon d’Or afholdt prisoverrækkelsen i 2020, var han ubetvivleligt vinderen. I 2020 blev han Fifa Player of the year.

Robert Lewandowski formentlig den bedste spiller i verden, ellers har han i hvert fald været det.

Filantropen og forretningsmanden

Uden for banen er Robert Lewandowski både forretningsmand og filantrop.

Han har doneret til velgørenhed for børn. Han er Unicef Goodwill-ambassadør, og under pandemien har han doneret penge til bekæmpelse af COVID-19

Derudover investerer han i startups og onlinehandel samt ejer eget marketingbureau. Så karrieren efter fodbolden er med garanti også i sikret.